Terveiset Gdanskista Puolasta, jonne löytyi hieno ja edullinen lentoyhteys Turusta. Suosittelen Tallinnan vaihtoehdoksi: hiukan runsaan tunnin lento ja paikan päällä mitä viehättävin historiallinen Hansakaupunki.  Tosin Gdansk ei tunnistanut nukkekotimineilyä sinänsä, mutta kadulla kävellessään ei voinut olla törmäämättä meripihkataiteeseen ja muuhun katukaupassa tyrkyllä olevaan turistin houkutuksiin.

1705366.jpg

Kuvassa oleva harmonikka, viulu (vähintään alttoselliainen tai peräti sello?) ja torvea töröttävä enkeli ovat itse asiassa rintakoruja. Tyytyväinen kauppias vielä laittoi pakettiin kaupantekijäisiksi merpihkasydänriipuksen!  Vahtiva kissapatsaspari ja pikkuiset elefantit ovat Gdanskin läheisestä, Hel -nimisestä pikkuisesta niemekekaupungista, ovat metallia. Kaupungin nimestä on oikein laulukin "I´ve been in hel" tai jotain sinne päin. Kissat menevät Pitsilinnan Pankinjohtajan saliin, tummat elefantit ovat "kirjatukia" ja kirkas ollee ihan passeli "paperipaino" tehtailijalle Villa Charlotteen.
Kuvan vaaleat tiilet on itse asissa "ryöstötavaraa": ihan otin omin luvin  erään kauppakeskuksen pöydältä muutaman tiilen (lasten rakennussarjan mallina olivat) taskuuni - tosin tein samalla ostoksia, joten ei myyjä tappiolle jäänyt... ei siis pääse huono omatunto painamaan.
Simpukkakori on Gdanskin rantakadun katukaupustelijan pöydältä. 5 sentin kolikko on ihan vaan mittakaavan helpotukseen ;)

1705384.jpg

Käsityötäkin löytyi: kirjanmerkit ovat kaunista ristipistotyötä. Nämä löytyivät ns veneilijäantiikkia kauppaavasta uus-vanha antiikkiliikkeestä. Innosta hihkuen ne itselleni monen kauniin mallin joukosta poimin. Tosin jälkeenpäin - turistin tuurilla ja taidolla - selvisi, että ristipistotyön pohja"kangas" oli muovia - lanka sentään puuvillaa (tai ainakin sen silmämäärin oikealta langalta näyttää).