Olen saanut nukkekotikirjahyllyyni hiukan täydennystä viime aikoina. Parin viikonlopun saldo on tässä:

Kaksi ylintä on Hobboksin valikoimista ja ne ovatkin minulle tosi tärkeät ja muistorikkaat, nimittäin sain Eteinen -kilpailun kolmannen sijan palkintona paitsi hienon (1:12) kunniakirjan niin lahjakortin ko kauppaan ja nyt sen siellä kävin lunastamassa. Nuo kolme (kolme kahden hinnalla!) alinta ovat viikonlopun Turun Kirjamessujen Askartelukirja-osiosta. Mukavaa, kun välillä törmää myös moderniin tyyliin ;).  Minulla on hamstraajan vika (mahtaako olla tuttu tunne muillekin?) myös kirjojen suhteen:  luen ja katselen näitä tavan takaa, joskus saan idean ja mallin johonkin, mutta kun katson kertynyttä kirjavalikoimaa, mietin, että joskos joskus ihan oikeasti alkaisi myös niiden malleja paremminkin ja tiuhemminkin hyödyntää.

Sitten vaikeampaa osuuteen. Sain suuresti arvostamaltani Marialta haasteen liittyen käsityöharrastukseen ja päätin siihen tarttua.

1) Varhaisin käsityökokemuksesi?

Liittyy koulun käsityötunteihin ja virkattuun patalappuun. Äitini on kätevä käsistään ja ompeli aikanaan paljon, mm vaatteita meille lapsille ja itselleenkin. Hän opetti huolellisuutta ja tarkkuutta ja omaa ison määrän kauneuden kaipuuta ja  tajua. Myös isäni on melkoinen taituri, mm teki ainakaan huonekaluja meille kotiin ihan itse. Ja olivat todella  hienoja, meinaan, tarkka äitini hyväksyi ne. Ja teki myös nukkekodin, jossa oli sähkötkin - se on valitettavasti vuosien saatossa hävinnyt.

2) Koulun käsityötunnit - piina vai ilo?

Ehdottomasti ilo. Siellä tehtiin mm puna-valkoruudullinen käsityöpussukka ja essukin - ainoa kamaluus oli kantapään teko. En ole sukkaa sen jälkeen kutonut. Ostan markkinoilta.

3) Käsitöittesi kirjo - mitä teet?

Olen nuoruudessa kutonut paljon, jonkin verran ommellut vaatteita (ei ominta juttua kuitenkaan) ja ristipistoja harrastin, se oli mieluista. Parinkymmen vuoden tauon jälkeen innostuin nukkekotiharrastuksesta ja jotain pientä sen myötä syntyy.

4) Pahin käsityömoka?

Ompelin elämäni ekat housut niin, että niitä ei voinut pukea päälle. Samoin kävi ekojen 1:12 pöksyjen suhteen.

5) Mieluisin käsityömuoto?

Ehdottomasti kutominen - sitä en ole tehnyt moniin vuosiin. 1:12 koko innosti uudelleen, mutta vasen käsi teki tenän vajaa vuosi sitten ja odottelen, josko uskaltaisin jouluksi pari pipoa kutoa.

6) Idolisi käsityöalalla?

Äiti tietysti, tarkka ja huolellinen, kaunista jälkeä tekevä, hyvän maun omaava. Tarkuus ja huolellisuus ei ole tyttäreen tarttunut, esteettisyyden jano kyllä. Miniasioissa arvostan Marian perinnehuonekaluja ja muita töitä, Lotte on suosikki"suutarini" ja hänen uuden talonsa ideat ovat hulppeat, Jatan miniruuat ovat kansainvälistä tasoa , Merja eli Linjuri on taitava huonekalujen tekijä ja hänen Veeran tallin esiniestönsä vertaansa vailla, Larissan hopeatyöt, Wooperin astiat ja Hannan huovutukset - näitä minä huokailleen ihailen päivät pääksytysten.

7) Lempikäsityösi kautta aikain?

Ristipistotauluni kaikki ja kutomani villaneuleet.

8) Mitä haluaisit vielä joskus toteuttaa käsityömaailamassa?

No, olisi kiva osata tehdä nukkekotiin vaatteita, vaikka nukkeja ei sinne tule, niin elämän elkeet siellä näkyvät.

9) Työn alla juuri nyt?

Pitsilinnan 4. kerroksen suunnittelu, värit, materiaalit ja sen semmoiset ovat hakusessa - onneksi voi aina tehdä jotain pientä välityötä, kuten tuo loftasunto (boxi) ja sen myötä hiukan sähköistystäkintuli mietittyä.

10) To-do  -listalla?

Vanhempaini tulevat vuoden vaihteessa meille putkiremppaansa pakoon - silloin tulee 3-4 kk :n tauko rakennnukselle. Meinaan ottaa viime jouluna saamani suurentavan valaisimen työhuoneen pöydälle ja teen ristipistoja. Malleja on jo muutama odottamassa.

 

Laitan tämän haasteen eteenpäin  Jatalle