"Nyt on kyllä sanottava, että minä en ymmärrä", totesi Villa Charlotten Rouva katsoessaan yläkerran makuuhuoneen aurinkotuolista omaa pihamaataan. "Miten ihmeessä minä selviän noista isoista kurpitsoista, jotka tyhmyyksissäni istutin tuonne pienoiskasvihuoneeseeni?"  Herra kuunteli tätä vuodatusta epätoivoissaan, koska arveli (tiesi) seuraavaksi saavansa kutsun kasvihuonetta "katsomaan". Hetken mietittyään arveli keksineensä oivan ratkaisun. "Mitä jos yhdistäisit  Aito ja Kallis liikkeesi avajaiset sadonkorjuuteemaan ja pyytäisit vieraat mukaan korjaamaan satoa?" Ei tarvinnut Rouva lisävinkkejä, oli jo painelemassa Nokiaansa siihen malliin, että Herra tiesi pääsevänsä kohtalaisen vähällä - mitä nyt kukkaron nyörejä hiukan hellittäsi, niin Rouva saisi tasonsa mukaisen tarjoilun järjestymään.

Tämä viehko kasvihuone on  sattumalöytö viikonlopun asiointiretkellä. Piti hankkia uusi vakstuuki askartelupöytää suojaamaan ja samalla tuli silmättyä paikallista Etolaa muutenkin. Kokoja oli muitakin, tämä oli pienin.

"No niin, tulehan kultaseni nyt edes katsomaan, mitä olen Opiskelijanuorukaisen tyttöystävän kanssa valmistanut ", (Kondiittori ja muutekin keittiötyöhön taipuvainen). Herra yritti keskittyä Tehtaan kolmannen kvarttaalin ennusteeseen, mutta nousi kuitenkin huokaisten työtuoliltaan, ennen kuin puolison ääni nousisi korkeammalle. " No on todella maukkaan näköistä ja miten muhkeat kurpitsat", totesi kannustavasti ja kysyi samalla, "Mitä olet suunnitellut juomapuoleksi tähän tilaisuuteesi?" Tiesi jo tässä vaiheessa, että Rouva lähettäisi hänet neuvottelemaan juomapuolen anniskelusta Baarin Isännän luo, josta oli hellekesän aikana sukeutunut ihan kelpo juttukaveri Herralle. Oli käynyt kivijalan kortteli-kapakassa janoaan aika tiuhastikin sammuttamassa (Rouva tietämättä tietysti, koska visiitit oli tehty  Rouvan pitkien antiikin hankintamatkojen aikana). "Katso nyt, miten upea puilla toimiva grillikin on jo paikallaan", ihasteli Rouva", joka miehensä suureksi hämmästyksesi ei ollut rahjannut pihalle uutta pyörillä liikuteltavaa kaasugrilliään, vaan oli hyväksynyt Opistelijanuorukaisen ehdottaman tiiligrillin.

Kasvihuoneen dekoreerauksessa minulla ei ollut muuta osaa kun tarvikkeiden löytäminen. Tyttärenpojat olivat säilytyksessä muutaman tunnin ja he tämän tekivät. Tiilet ovat Belgiasta tuotuja, niistä jo kerran rakennettiin talo, joka voitiin purkaa, koska laasti suli vesihauteessa. Tiiliä on sen jälkeen käytetty monissa puuhissa. Kaikki ruuat ovat Jatan taitavien käsien kautta tulleita. Komeat kurpitsat paikallisesta askarteluliikkeestä. Multa on kahvia (kahvin tuoksuinen kasvihuone on aika hauska).

Grillin puut noettin oikealla liekillä parvekkeella (miesten puuhia). Alla koko kasvihuone ylhäältä päin katsottuna.

Lattia on hiomapaperia ja kukkaruukkujen alle pikkupuutarhurit vielä laittoivat pienoisrautatierakentajien ruohikkomateriaalia palasen. Lattialle siroteltiin tarkoituksellisesti kahvimultaa, jotta "näyttäisi aidommalta" kasvihuoneelta. Kukkaset ovat askartelukaupoista, vasemmalla ylänurkassa oleva ja oikean puoleisista keskellä oleva istutettiin itse kahvi-liimamultaan. Työkalut on Vanhan Vilkkilän tämän kesän näyttelyn puodista.

"Olen pyytänyt Pankinjohtajan pariskunnan, Kirjastonhoitajan ja K-kauppiaan pariskunnan tähän tilaisuuteen", kertoili Rouva samalla neuvoen Kondiittoria lihavartaiden asettelussa. "Minun on valitettavasti pakko laittaa grillille myös makkaraa, tosin se on täyttä A-luokkaa. Nimittäin Kirjastonhoitajalla on taatusti se Tane mukanaan, tuntuvat kesän jälkeen taas tiivisäneen olemistaan. Ja Tane ei liha-vihannes grillivartaista perusta, sen minä TIEDÄN. En ollenkaan käsitä, mitä niin sivistynyt ihminen näkee tuossa miehessä. KUULETKO SINÄ, kun minä juttelen sinulle, VASTAA nyt ihmeessä, kun sinulta joitain kysyn". Herra ei moiseen halunnut kantaa ottaa, mietiskeli hiljaa mielessään, että saattaisi  moni ihmetellä itse kunkin parinvalintaa. "Mitä jos minä siirrän nuo työkalut tuolta pois, niin mahtuvat kaikki paremmin katselmaan kauniita kukkiasi ja ihastelemaan kurpitsoitasi", ehdotti sen sijaan ja sai vaimoltaan hyväksyvän hymyn. Sitten olikin kaikki valmista ja pariskunta alkoi odotella vieraitaan sulassa sovussa. Ihan pieni maistiainen tilaisuuden valkoviinistä vain kohensi tunnelmaa.

Tässä hiukan kokosuhdetta. Ja alla valmistuprosessin vaarallisimmat vaiheet eli grillihalkojen noetusta.

Tämä hieno kasvihuone ja paljon muitakin kivoja töitä tulee olemaan esillä Ruskon ja Vahdon kirjastoissa 6.9. alkaen . Turun alueen nukkekotiharrastajat laittavat omia töitään esille kirjastokävijöiden iloksi.