AS Oy Pitsilinna - Spetsborg Bostad Ab

Ajatus kerrostalosta lähti liikkeelle ystäväni tokaisusta, lähinnä vitsistä, hänen tuumiessaan, että "ei sinulle vähempi riitä". Tuumasta toimeen ja itse suunnittelemani kaksimetrinen komistus oli hahmoteltu paperille varsin nopeasti.1514600.jpg

Kerrostaloni rakentuu kahdesta osasta. Koko komistuksen rakensi puuseppä-artesaani Karen Westerholm (www.kibori.fi) Turusta. Sisäosassa on 7 itsenäistä kerrosta, jotka liikkuvat kiskoilla ja ovat otettavissa pöydälle tapetoinnin ajaksi. Upea idea, jonka vallan mainio Karen  matkan varrella kehitteli! Pääliosa muodostaa kuoren, joka katsojalle on "vain" tavallinen kaappi, kunnes ovet avataan ja sisältä paljastuu nukkekotimaailma. Asuntoja on edestä päin kaappia avattaessa mutta myös kummallakin sivulla.
Päältä päin katsoessa ei tiedä, että kyseessä on nukkekoti. Kaappiosa on tammea.

1514605.jpg

Sivuasunnot ovat pieniä yksiköitä. Alin kerros oikealla sivulla on pyöräkellari.
 

1507914.jpg


As Oy Pitsilinna - Spetsborg Bostad Ab on aikoinaan toiminut Betabiakadun Puuvilla Tehdas Oy - Betaniagatans Bomoll Fabrik Ab:n työväen asuintalona (rakennettu 50-luvulla). Nyt asunnot on myyty ja meneillään on sangen mittava peruskorjaustyö. Osa niistä on säilytetty pikku yksiöinä ja kaksoina, onpa joukossa pari loft-tyyppistäkin ratkaisua. Suurimmat asunnot on muutettu yhdessä tilassa toimiviksi eli huoneiden väliseinät on kokonaan purettu.

Pyöräkellari on täysin korjaamatta - vanhat putket ja katossakin vesivahinko.

1514665.jpg

Pyöräkellarin kunto ei ole hääppöinen, rompetta riittää, putkistokin vuotovaarassa.

1514668.jpgTaloyhtiön talkkari Tane asuu rakennuksen sivulla pienessä asunnossa kolmannessa kerroksessa. Asuntoa ei ole remontoitu, sillä Tane ei paljoa sisustamisesta piittaa. Villa Charlotten kivijalan Huikka ja Kulaus on suosikkiolohuone tälle 42-vuotiaalle poikamiehelle.

1514611.jpg

Tanen kaveriksi on ilmaantunut Rontti-Simo, löytökolli, iso mutta kiltti ja hellyydenkipeä, jonka suurinta herrkua on Turun aamutorilta pyydety silakat.

2095043.jpg


Myös toinen pikkuasunto Tanen alapuolella on vielä vanhaan tyyliinsä. Siinä asuu Anni, 87-vuotias leskirouva, joka aikoinaan palveli ansiokkaasti lääkintälottana. Annilla on vielä 50-luvun alpuperäinen keittiökaapisto. Ruokapalvelu tuo hänelle päivittäin ateriat, siksi Annilla on vain pieni kahden levyn keittoliesi käytössään.

1514663.jpg1514662.jpg


Kolmannessa kerroksessa asuu K-kauppias ja hänen hoitoalalla työskentelevä vaimonsa kahden lapsen kanssa. Kovin on rempattu ja laitettu, käytetty vanhaa ja ostettu säästeliäästi. Tässä heidän kodikas keittiönsä.

1522043.jpg

Keittiön vieressä on ruokahuone, josta on kulku perheen pikkupojan huoneeseen, joka tässä kuvassa on vielä kesken.

1601590.jpg

Tässä pojan huone on likipitäen valmis. Leikit on kesken ja sekamelska melkoinen. Sängyn peite ja lakanat ovat parhaillaan pyykissä.


1601575.jpg

Ruokahuoneesta mennään oleskeluhuoneeseen, jonka takana sijaitsee eteinen. Oleskeluhuoneessa katsotaan TV:tä, tässä parhaillaan on menossaan uutiset.

1663067.jpg


Neljännen kerroksen on ostanut itselleen IT-alan Coordinattori ja kuntosalia pyörittävä vaimonsa, Personal Trainer, tässä remonttikuvaa heidän tulevasta kodistaan

1663069.jpg

Remontti on meneillään. Tästä tulee moderni koti. Vanha keittiö on vielä paikoillaan, jotta remonttimiehet voivat keittää kahvinsa.

1663070.jpg

Kylpyhuone modernisoidaan, putkia ja remppatarvikkeita on joka puolella.

1663074.jpg

Tane on lähenyt kahvitauolle. Lippiksen asennosta tulee mieleen, että lieneekö peräti ns pitkä lounas, kun miestä ei vähään aikaan ole näkynyt. Huikka ja Kulaus on houkuttelevan likellä?

Saunaakin on jo ehditty miettiä. Taloyhtiön kevätkokouksessa maaliskuussa oli kiivas tunnelma, koska osa halusi säilyttää vanhan alkuperäisen pesutuvan ja osa taas kannatti saunan rakentamista. Jo vanhastaan on yhtiössä tehty päätös, että asuntoihin ei saunaa saa rakentaa. Lopulta päädyttiin purkamaan vanha pesutupa, joka olisi kuitenkin vaatinut kalliin remontin ja hintavat laitehankinnat. Saunan suunnitelmat ovatkin jo  valmiina ja  pikkuhiljaa työt alkavat. Sauna sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa, Pitsilinnan vasemmalla sivulla.

1601564.jpg

Takaseinä on ohutta rimaa, samaa tulee ainakin vasemmalle sivulle, ikkunaan asti kulmasta katsoen. Lattiaa ei kiinteistön omistaja, Villa Charlotten Herra, kuitenkaan tämmöisenään hyväksynyt. Lattia tullaan valamaan sementistä ja sen päälle tulee puiset ritilät. Kiukaan paikka on merkattu helpottamaan lauteiden hahmotusta. Talonmies Tane on urakan valvojana.

Sauna on edistynyt  Tanella on riittänyt puuhaa! Lattiatrallitkin on valmiina odottamassa,  löylyhuoneen ja kuivan puolen väliseinä on saatu kuntoon, kiuasta ollaan vajaana.

1878751.jpg

2078962.jpg