Villa Charlotten Rouva oli elementissään. Herra oli jäänyt lomalle, mistä hän itse ei ollut  yhtä innoissaan kuin puolisonsa, jolla muita työllistäviä kesä- (ja muita) ideoita riittää useammallekin lomajaksolle. "Olen päättänyt, että suoritamme katselmuksen Tehtaan entisessä työntekijöiden lomapaikassa", sanoi Rouva puuhakkaasti miehelleen lomaviikon ensimmäisenä aamuna. "Luulen, että saattaisin löytää sieltä jotain pientä Antiikki Liike Aito ja Kallis valikoimiini", pohti lisää ja kaatoi kahvia." Lähtö on sitten puolen tunnin päästä", lisäsi. Herran päivän lehden takaa kuului vain huokaus. "Onko nyt järkeä mennä sinne, sehän on ollut tyhjillään jo melkoisen tovin", yritti kuitenkin ja jatkoi,"Ei siellä mitään voi Liikkeesi tarpeisiin olla". Totesi kuitenkin vaimonsa ilmeen nähdessään, että parempi astua auton rattiin ja hoitaa asia - ehkä sitten iltapäivä on rauhallisempi. Kun herrasväki lopulta pääsi kohteeseen, oli Herralla ilmeessä pitelemistä: 
(Edit: 9.8.2012 Kuvapäivitykset)


Tämä tupa liittyy  keittiöprojektiini, jota varten valmistin kerhossa uunin, klapikaapin ja vielä lisäksi astiakaappi/roskiskaappi/leivinlauta yhdistelmän - joka nyt ei oikein sitten tähän interiööriin sovikaan.
"No niin vaimoseni, mitä minä sanoin, ei täällä ole kuin  vanha hella ja tuo kattila, kuka lie jättänyt". Rouva sen sijaan aloitti asiantuntevan katselmuksen ja pani merkille, että jotain pientä saattaisi Liikkeeseenkin löytyä, tosin niiden kunto oli niin huono, että Liikkeeseen niitä ei voisi ennen periateellista puhdistamista ja kunnostamista viedä.
"Hmm, nuo verhot pitää ottaa pois, katto  tutkittava ulkoapäin, samoin  ikkunanpielet tutkitaan, ehkä uusitaan  ja hellan hormi on nuohottava", kuului Rouvan suunnalta, kun Herra jo oli kääntymässä pois. "Mitä sinä sanoit", kysyi ja alkoi tajuta tilanteen laajuuden.Verhot on sokerliemellä kovetettu ja kuten näkyy, jotain kostettua on seinää pitkin valunut. Ikkunanpokaa on joskus korjattu ja näköjään jätetty maalaamatta."Niin, minä sanoin, että verhot vaihtoon ja kosteusmittaukset käyntiin ja kattotarkastus ja hormin nuohous. Ei kai se mitään ihmeellistä ole, jos aikoo ryhtyä kiinteistöalalle?" Herra näytti enemmän epätoivoiselta kuin kummastuneelta. Rouva jatkoi: "Tämähän on parahultaisin paikka ihmisille, jotka haluavat vietää viikon-pari niin sanotuisissa alkeellisissa olosuhteissa. Sillä on termikin, downshifting, etkö ole kuullut? Ei kiirettä, vain lepoa ja rauhaa.  Ei sähköä, ei vesijohtoja, ei internettiä, ulkohuussikin kaupan päälle, sekin muuten pitää katsoa, että on kunnossa, taitaa vaatia kompostikäymälän, sen verran tästä visiostani voin tinkiä", jatkoi henkeä vetämättä ja lisäsi: "Niin, että mitä sanot kultaseni, ajattele, minusta tulee nyt melkein kuin se kiinteistö-ohjelman Kaisa vai mikä hänen nimensä on. Minulla käy niin vähän asiakkaita Liikkeessä, että ehdin hyvin hoitaa tämän pikkutorpan vuokrausta samalla. "Mitä ihmettä sinä nyt oikein suunnittele", parahti Herra, kun tajusi, mikä urakka siinsi puolison mielessä. "Eihän tämmöístä kukaan vuokraa edes päiväksi, katso nyt tuota hellaa, laatoituskin aikansa elänyt, mahtaako edes olla paloturvallinen", yritti vielä, kun näki Rouvan jo mittaavan ikkuna-aukkoja ja tutkivan ikkunaseinän tapetteja, joissa hiukan oli uumoiltavissa kosteusvaurioita.
Laatat ovat itse tekemäni, taannoiselta Koikkalinnun minikeramiikkakurssilta. Huuvan (Keiju margariinirasiasta) reunalla on kutistemuovihankkeen toisen yrityskerran tulokset , "vanhaa Arabiaa" , niin kuin Rouva heti totesi ne nähtyään.

"Hella vetää", tiesi Rouva, "Tane ja Opiskelijanuorukainen kävivät  sen testaamassa Juhannuksen alla, kun olit kokouksessa Oslossa, ei tarvita kuin nuohous", lisäsi määrätietoisesti. "Miehet jo huolehtivat, että puita on riittämiin ensimmäisille vieraille, joiden on tarkoitus kokeilla tupaa". Herran mieli  alkoi hivenen kohota, "Olisiko tässä mahdollisuus rauhalliseen kesään, jos antaisin vaimokullalle vapaat kädet ja kohtuullisen budjetin?", mietti itsekseen ja yritti olla  myötämielisemmän näköinen, vaikka hanke vaikutti kaikkea muulta kuin panos-tuotos -suhteessa edulliselta.

"Krhhm, no jos sinulla on nyt sellainen olo, että tästä jotakin liiketoimintaa saisit aikaiseksi, niin  pyydetään Tehtaan Kiinteistöpäällikköä järjestämään se kosteusmittaus ja katon tarkastaus. Onhan tässä nyt kuitenkin kyse myös pala Tehtaan historiasta, kun täällä työntekijät viettivät kesälomiaan", lisäsi hämmästyksekseen hivenen nostalgisesti ja sai samalla Rouvan  kapsahtamaan kaulaansa. "Nyt mennän kotiin ja teen sinulle lounaaksi herkkuasi, uusia perunoita, silliä ja grillimakkaraa. Sillä aikaa kun minä teen lounaan, niin sinä tilaat nuo tarkastukset ja sitten  minä pyydän iltapäiväksi ystäväni Pankinjohtajan Rouvan  ja Galleristin katsomaan tupaa. Ei kai tässä nyt ole syytä viivytellä, minä olen niin innoissani tästä, ja on hyvä, että sinullakin riittää puuhaamista". Herra kuunteli hivenen varovasti vaimokullan  puhetta, sillä hän jos kuka  vierasti kaikkea puuhaamista. Mieluummin lounaan jälkeen menisi näkäräiselle kun mitään puuhaisi. "Taidankin samalla palkata oikein ammattimiehen remonttia varten",  jutusteli vaimolleen näennäisen rauhallisesti, "Onhan tärkeää, että torpan alkuperäinen ilme säilyy, eikös vain", kysyi vaimoltaan, jonka tyytyväisyys asiantilaan entisestään kasvoi.